vineri, 28 octombrie 2011

MAKE more Capacitive Touch not fortune


Dupa cum spune si titlul, o sa imi exprim nemultumirea legata de producatori de componente electronice care produc senzori capacitivi.
In Cretacicul Superior, cautind pe net am gasit referinte la o firma numita "Quantum Research". Acestia produceau niste senzori capacitiv foarte interesanti. Datorita perioadei virful de lance era la acel moment QT100. Acesta venea intr-o capsula DIP8, un circuit cinstit relizat si care functiona si bine. Nu iti mai trebuiau decit un condensator si o rezistenta si gata, totul mergea. Bine, mai aveai de lucru la setarea sensibilitati-in functie de ce era senzorul- dar totusi nu era un capat de lume. Asa ca atunci am facut un efort fianciar si mi-am comandat mai multe QT100 -de pe farnel.co.uk- si asa o perioada am avut suficiente circuite pentru necesitatile curente.
Dar a venit ziua cind sau terminat. Asa ca dai cautare si am constatat ca nu mai erau. Am gasit pe digikey.com insa un model mai "nou" si anume QT118HA. Dupa o complicatenie cu cei de la digikey si un pret de transport IMENS (28,35US$)am avut in mina noile modele. Care sunt in caspula SOT-23-6 deci mai greu de lipit si mai SMD de felul lor. Ok am lucrat cu ele pina le-am terminat si pe astea. De curind am avut nevoie si surpriza nici acestea nu mai erau iar Quantum Research a fost cumparat de Atmel.
Astfel QT100 a devenit  QUANTUM ATMEL QT100A-ISG care e in capsula WSON- de care nu am lipit niciodata- iar ATMEL vinde sub brand propriu modelul AT42QT1010-TSHR. Si acum vine surpriza pretului: modelul QT100A-ISG costa 8.39Ron  iar AT42QT1010-TSHR costa 2.97RON. Al doilea are un pret mai uman dar totusi ....
Azi, miine dispare si asta si o iau de la capat. Asa ca m-am decis sa imi fac propriul senzor capacitiv. Ideea era sa il fac la un pret acceptabil(sa nu intru in criza economica de la el).Deci am pornit in cautarea de cursuri/manuale catre trateaza problema. Si in final am gasit trei metode de implementare a "Capacitive Touch" din care am implementat numai doua (din motive de timp).

Si in caz ca nu ati ghicit, desigur am folosit "micul cu muschi" adica PIC12F675.
In postarea urmatoare o sa prezint schema si codul pentru prima metoda de detectie.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu